ȘCOALA ALTFEL – 2023
Preșcolarii grupelor mici A și B au făcut o călătorie magică în lumea poveștilor, s-au bucurat de o paradă minunată a costumelor, au recunoscut personaje din poveștile care au fascinat generație după generație… Cu deosebită încântare au răscolit acest minunat tezaur , lăsând în sufletele tuturor încă o amintire…de poveste.
In cadrul activității ,,In lumea poveștilor “, preșcolarii de la Grupa Mijlocie ,,A”, i-au avut ca invitați pe colegii de la Grupa Mare ,,B” cu care au desfășurat o frumoasă parada a personajelor din povești.
În cadrul programului “Școala altfel” preșcolarii din grupa mijlocie B “Albinutele” de la Școala Gimnaziala “George Călinescu” Onesti au vizitat pentru prima data sediul Bibliotecii Filiala Cosanzeana, însoțiți de doamnele profesoare pentru învățământul prescolar Iștoan Mirabela și Lungu Cristina. Copiii au descoperit lumea minunata a cartilor răsfoindu-le cu grija, au admirat rafturile pline cu carti si au fost fascinați de modul în care se repara o carte.D-na bibliotecara le-a citit doua povesti frumoase, iar cei mici au fost foarte încântați și au urmărit-o cu deosebita atentie.
Prima zi de “școală altfel” sau “altfel de școală”. pentru grupa mare ”BOBOCEII” (educatoare: Tatiana Tudor, Alina Ionașcu) a fost încărcată de emoții si sensibilitate, pentru că tema a fost una deosebită: “Să fim prieteni!”. Copiii au cântat , au dansat, au spus poezii, au desenat, au compus povești despre prietenie. Cel mai frumos moment, dar și cel mai emoționant, a fost acela când copiii au incercat și mulți dintre ei au reușit să definească prietenia intr-un mod deosebit: “Prietenia este o bucurie!”;”Să fii prieten înseamnă să fii bun!”.
Buna ziua! Marți, grupa mare a participat la o activitate “altfel” -” Stop bullying – că frățiorii și surioarele”, in care au înțeles ce înseamnă conceptul de “bullying”, au învățat cum să prevină un comportament negativ și ce înseamnă prietenia și empatia. Metodele utilizate-dezbatere, povestire, afișul, jocul didactic.
Joi, Grădinița Nr. 11 a desfășurat o activitate la Detașamentul de Pompieri, iar preșcolarii au fost încântați să-i cunoască pe eroii lor.
Una dintre activitățile clasei pregătitoare A, coordonator învățător Biciușcă Mihaela, în cadrul programului Școala altfel a fost cea intitulată Nu violenței! Elevii au purtat discuții, au vizionat filmulețe anti bullying, iar, în fina,l au realizat desene.
Elevii CP B au fost în vizită la Biblioteca,, Radu Rosetti “.Curioși și entuziasmați, au răsfoit cărțile, au făcut cunoștință cu personaje din povești și au promis că vor reveni cu plăcere în calitate de cititori.
Pe parcursul activității cu titlul ,,Alege să fii bun!” din cadrul Săptămânii ,,Școala Altfel” elevii clasei P. C au urmărit filmulețe, imagini în care copiii atât în școală cât și în afara ei au diferite comportamente, descoperind că situațiile negative în care ei agresează sau sunt agresați pot duce la hărțuiri fizice, verbale dar și emoționale.
Pornind de la ideea că bullying-ul – hărțuirea- afectează negativ, din punct de vedere psihologic, întreaga grupă/clasă de copii, nu doar victimele și agresorii, elevii au concluzionat că pot evita astfel de situații atât prin comportamentele pe bază de respect, prietenie, înțelegere, susținere cât și prin sprijinul adulților fie ei părinți sau cadre didactice.
La finalul activității elevii au ales, dintr-o serie de imagini reprezentând comportamente ale copiilor, doar acele situații în care copiii sunt buni, prietenoși, respectuoși.
Joi,30.03.2023,Meseria a fost ,,Brățară de aur” pentru elevii Clasei Pregătitoare D.Am vizitat Fabtica de pâine SuperPan-Lux Onești.Drumul pâinii a fost prezentat pe rând de angajații fabricii.Elevii au fost îndrumați sa frământe aluatul,să guste preparatele și să modeleze diverse produse.Bucuria a venit la finalul activității ,când au servit produsele realizate cu mânuțele lor.
Eleviii clasei I A, coordonati de prof. pentru învățământ primar, Bratu Teodora au participat la activitatea “Micul pieton”. Reprezentanții Poliției Onești ne -au prezentat echipamentul polițistului rutier, reguli de comportament în trafic în calitate de pieton și consecințele nerespectării acestora.
Plecând de la deviza “Cu voi alături nimic nu poate da greș!”, elevii clasei I B, coordonați de prof. pt. înv. primar Pavăl Monalisa Delia, au desfășurat o serie de activități în care de data aceasta părinții au fost actorii principali în actul educațional. Aceștia le-au împărtășit elevilor din secretele meseriilor pe care le au, le-au vorbit despre fenomenul de bullying și despre consecințele acestuia, i-au antrenat în activități sportive sau le-au prezentat experimente pentru a înțelege mai bine cât de important este să ai un stil de viață sănătos.
Elevii clasei I C coordonați de prof. Matei Tatiana au fost de-a dreptul fascinați de modul în care pâinea prinde viață din aluatul modelat cu măiestrie de meșterii brutari. Au urmat ,,drumul pâinii” acolo unde boabele sunt la ele acasă, la Panimon și au degustat din diverse specialități din paine și produse de patiserie.
Clasa ID-copiii au făcut avioane de hârtie pe care le-au colorat cu acuarele-,,Avionul prieteniei” am numit activitatea. Apoi am învățat cântecelul ,,Sunny day”.
Elevii clasei a II-a A, coordonați de prof. înv. prim. Popa Anca, au participat cu interes și bucurie la activitatea “Stil de viață sănătos”, desfășurată în cadrul clasei. Ei au învățat și contribuit la realizarea unui meniu sănătos și gustos.
Acțiunea educativă a marcat un episod din programul “Școala altfel”, derulat pe parcursul întregii săptămâni 27-31.03.2023.
Una din activitățile desfășurate în cadrul Școlii Altfel, cu și pentru elevii clasei a II-a B- Lotușii-exploratori, (prof. înv. primar Tufă Nadia) a fost activitatea anteprenorială prevăzută în proiectul Investim în viitor, activitate practică, ce a vizat organizarea unui târg cu produse realizate de elevi. Activitatea s-a desfășurat în colaborare cu Biblioteca Municipală Radu Rosetti Onești și cu Școala Specială Comănești, având sprijinul părinților elevilor.
Elevii au explorat, alături de partenerii lor (colegi din școală, prieteni de la Școala Specială, părinți și bunici), modalități de lucru în cadrul atelierelor creatoare, modalități de expunere și de prezentare a produselor realizate de ei pe parcursul anului școlar, modalități de a-i învăța pe invitații lor tehnici de lucru, modalități de a negocia prețul și valoarea produsului realizat.
Știm că târgul a fost un succes, deoarece bucuria și satisfacția de a fi apreciat s-a îmbinat cu forfotă, cu entuziasm și la final, cu gândul de a relua acest timp de activitate.
Elevii clasei a II- a C, coordonați de prof. inv. primar Andrei Nela, au participat cu interes la activitatea ” De la boabele de grâu la pâinea cea caldă “, desfășurată in cadrul firmei Panimon SA, Onești. Acțiunea educativă a marcat un episod din programul ” Școala altfel”, derulat pe parcursul întregii săptămâni, 27-31 martie 2023.
Astfel de acțiuni, pot deschide orizonturi copiilor și descoperi talent pentru producție.
Elevii clasei a lll- a A,insotiți de doamna înv. Toma Viorica, au pornit într- o călătorie pentru a afla ,,Povestea pâinii”. Au vizitat silozul,moara,brutăria și laboratorul de prăjituri aparținând Societății,,Agricultorul Group”. Au avut ocazia să participe direct la obținerea produselor de panificație, frământând aluatul, care a luat formele imaginației lor. Astfel,au împletit munca cu bucuria realizărilor din această zi.
,,Școala Altfel” a debutat, pentru elevii clasei a III-a B, de la Școala Gimnazială ,,George Călinescu”, coordonați de doamna prof. înv. primar, Balcan Dana, cu parcurgerea ,,Drumului pâinii”. Totul a început cu povestea bobului de grâu. A fost vizitat silozul, unde elevii au putut observa grămezi uriașe de boabe de grâu , și laboratorul în care se prelucrează probe de verificare a calității cerealor. Următoarea oprire a fost la moară. Aici, școlarii au fost conduși prin diferite sectoare, explicându-li-se modul de obținere al diferitelor tipuri de făină. Mai departe, au ajuns la brutărie, care are sediul în orașul Tg. Ocna, unde au luat contact cu minuțiosul proces de fabricație al pâinii, oferindu-li-se chiar plăcerea modelatului. Călătoria s-a încheiat la ,,atelierul de dulciuri”. Au fost primiți cu amabilitate, au fost îndrumați cu răbdare, dar și răsfățați. Mulțumim Societăților ,,Agricultorul” și ,,Panimon”, mulțumim reprezentantului, care a fost alături de noi pe tot parcursul, doamna Elena Vrînceanu, manager SMC.
Toate activitățile desfășurate în cadrul “Săptămânii Altfel” au fost interesante și foarte apreciate de copii.S-au remarcat vizitele la Muzeul de Științe, Bacau, Observatorul Victor Anestin, precum și antrenamentul de la Sala de Gimnastica, Onești.Mulțumim gazdelor pentru primirea călduroasă și, nu în ultimul rând copiilor, care ne păstrează sufletul tânăr. clasa a III-a C, înv. Radu elena
Clasa a IV-a A – ,,Obiceiuri și tradiții de Paște “-încondeierea ouălor
Clasa a IV- a B în prima zi din “ Școala altfel” unde s- a desfășurat activitatea “ Stil de viață sănătos”. Elevii împreună cu părinții au pregătit salate de fructe și de legume. La finalul activității a fost invitat d-l doctor Bratu Adrian să le vorbească școlarilor despre cât de importantă este o alimentație echilibrată în viața omului.
Împreună împotriva bullyingului. -clasa a IV-a C și prof. pt inv. primar Lazăr Emilia
Prof. Dimofte Maricica a coordonat un „ Club de lectură” al elevilor din clasa a V-a C ale cărui obiective au fost: dezvoltarea gustului pentru lectură și comunicare ale elevilor, consolidarea spiritului de echipă, îmbogățirea vocabularului.
În perioada 29-30 martie 2023 a “Școlii Altfel”, elevii claselor a V-a D și a VII -a B, au mers în excursie la București. Excursia a fost coordonată de către doamnele profesoare Bălan Lacramioara, Rață Loredana și Rusu Ioana. Excursia a avut rol educațional și informativ datorită faptului că elevii au vizitat cele mai cunoscute obiective turistice și culturale ale capitalei. Astfel, elevii au aflat lucruri inedite despre ţara noastră, lucruri care le-au stârnit interesul și le-au satisfăcut curiozitățile legate de trecutul istoric al obiectivelor vizitate. Elevii au vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul Cotroceni, Gradina Botanică, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Național de Istorie Naturală -Grigore Antipa, Mausoleul Eroilor Neamului , Mormântul Ostașului Necunoscut
Elevii clasei a VI-a A au fost În vizită la locul de munca al părinților noștri, adică la Autoliv.
In cadrul unei activități coordonate de prof. Săbăreanu Lucian,fiecare elev al clasei a VI-a B a prezentat o idee dintr-o carte citită. Am remarcat faptul că elevii au fost impresionați de personaje capabile să colaboreze în vederea atingerii unor obiective, de personaje care sunt dispuse să ajute persoane aflate în dificultate, de personaje curajoase.
Vizită la Muzeul de istorie Onești
Eleviii clasei a VI -a C au vizitat acest edificiu cultural oneștean pentru a fi mai aproape de valorile istorice locale, repere în proiectarea dezvoltării personale.
Diriginte, prof. Baciu Elena
Programul ,,Școala Altfel” a constituit pentru elevii clasei a VI-a D (diriginte prof. Drug Elena) contextul ideal pentru a se descoperi și a se cunoaște ,,altfel”: și-au exprimat opiniile, s-au jucat, au pictat, au desenat și au exersat munca în echipă. Imaginea cuprinde o mică parte dintre lucrările lor realizate în cadrul activității antibullying ca un manifest împotriva violenței și a marginalizării.
În cadrul acțiunilor antibullying, elevii claselor 7B, 6A, 6D, 8D, au participat marți, 28 martie, la o întâlnire cu reprezentanți ai Biroului de siguranță scolara Bacău. Tema activității a fost ” Consecințele faptelor noastre”. În cadrul dialogului care a avut loc elevii au aflat despre noțiunea de infracțiune, diferența dintre contravenție și infracțiune, vârsta de la care răspund penal, principalele tipuri de infracțiuni comise de minori, comportamentul preventiv. Acțiunea a fost coordonata de prof. Bălan. Au participat director Rusu Ioana si prof. Drug Elena și Timaru Adriana.
Școala Altfel, vizită la Detașamentul de Pompieri Onești, 29 martie 2023, Elevii claselor a 7-a A, respectiv a 7-a C, prof. Săbăreanu Lăcrimioara și prof. Spătaru Emilia, – Obiective: să identifice principalele tipuri de dezastre, să evalueze posibilitățile de intervenție în situații de urgență, să intervină eficient în situații de urgență.
Fiecare are puterea magică de a schimba lumea. Cu toții, am fost înzestrați de către Dumnezeu cu puterea de a crea. Dacă ne folosim la maximum de această putere, vom schimba lumea într-o singură clipă. Acțiunea de a rosti cuvinte are această putere, pentru că cuvintele sunt expresie a sufletului.Apa, oglindind fidel conștiința și sufletul, are un mesaj pentru umanitate: lumea este unită prin iubire de recunoștință. prof. Cernica Cătălina, clasa a VIII-a A
” Școala din tinda bisericii-activitate de caritate”, activitate realizata de elevii claselor 8 A si B în parteneriat cu Protopopiatul Onești ce s-a finalizat cu o donație către aceasta pentru ” Masa bucuriei”. Obiectivul principal a fost autocunoașterea prin apropierea de semeni .
Competiția sportivă intre clase (clasa a VIII-a A vs. clasa a VIII-a C) conduce la îndeplinirea funcției emulative a educației fizice și sportului. Activitatea se desfășoară într-o atmosferă de fair-play și respect, ce consolidează astfel cooperarea și munca în echipă a elevilor.
Elevii clasei a VIII-a D (pdiriginte prof. Sandu Adrian) au intrat în pielea salvatorilor pompieri pentru o perioadă de două ore, unde au observat toată tehnica de intervenție prezentată de merituoșii militari. Această activitate a fost una benefică copiilor, deoarece au putut vedea pe viu cum se pot salva viețile oamenilor. De asemenea, ei au imbrăcat costumațiile salvatorilor, au folosit echipamentele din dotarea pompierilor, fiind plăcut impresionați de acestea.