Activități extrașcolare
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
“Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!” (Alexandru Vlahuță)
Se apropie Ziua Națională a României, iar preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale “George Călinescu”, Onești, împreună cu părinții, bunicii și cadrele didactice (educatoare, învățătoare, profesori) au sărbătorit în avans bucuria de a fi român într-un mod interactiv și distractiv și au adus un omagiu culturii și tradițiilor noastre. Gătiți de sărbătoare, au confecționat păpuși din linguri de lemn (românași și româncuțe), trăistuțe, ulcioare și le-au decorat cu motive tradiționale, au gustat din bucatele tradiționale, au adus în prim-plan momente importante din istoria românilor, fiecare, după puterea lui, exprimându-și dragostea de neam și țară.
Ce poate fi mai frumos decât munca în echipă și colaborarea dintre dascăli, copii și părinți? MULȚUMIM copiilor, părinților, bunicilor și cadrelor didactice pentru participare și implicare!
La mulți ani, România!
La mulți ani, românași și româncuțe!
La mulți ani, români de pretutindeni!
GRUPA MICĂ A
RECUNOȘTINȚĂ BUNICILOR NOȘTRI
23.11 2023 Cercul pedagogic al educatoarelor
Tema: Educația pentru valori.
Astăzi: Recunoștința
O zi specială pentru că ne-am gândit să facem o sărbătoare oamenilor „cu argint în păr” !
Totul a fost special: locația- biserica „Sf.Împărați Constantin și Elena “; spectatorii:- bunicii împreună cu aproximativ 100 de educatoare, dar, mai ales, “micii actori “- preșcolarii Școlii Gimnaziale „George Călinescu” Onești, îndrumați de neobositele lor educatoare! Ne-am gândit și la alți bunici, care, din păcate, sunt în situații dificile; e vorba despre cei de la Căminul de bătrâni de la Hirja. Pentru ei am organizat, împreună cu părinții, o colectă de produse alimentare și igienice, indispensabile unei vieți normale. Ne bucurăm că am putut organiza un astfel de eveniment și am adus un strop de fericire unor oameni (poate), uneori prea triști, alteori prea singuri pentru a putea vedea frumusețea din jurul lor. Lor le-am dedicat această zi din sufletul nostru, cu recunoștință pentru sufletul lor minunat, încărcat de povara anilor, dar totdeauna plin de dragoste, bunătate și credință.
🍁🍂BUCURIILE TOAMNEI🍂🍁
Într-un decor deosebit, împodobit cu obiecte populare românești, cu flori de toamnă, cu pitoreștii dovleci, dar și cu expoziția de lucrări realizate de copii, cărora li s-au adăugat conservele din fructe și legume adunate din “cămara bunicii”, coșurile pline cu “de toate”, vineri, 27 octombrie 2023, curtea Grădiniței STEP by Step a Școlii Gimnaziale “George Călinescu” Onești a devenit neîncăpătoare.
Copii, cadre didactice, părinți și bunici ne-am bucurat împreună, într-o atmosferă de autentică “toamnă românească”, de clipe minunate în care au răsunat cântecele și jocurile noastre, ale românilor.
Activitatea s-a încheiat cu bucuria și emoția unei noi și frumoase reușite, arătându-ne (a câta oară?!) că noi, educatoare-copii- părinți, printr-o mobilizare exemplară, formăm o echipă minunată, cu rezultate deosebite pentru că ținta noastră comună este COPILUL.
LA DANS CU MAKEY MAKEY
Evenimentul nostru “La dans cu Makey Makey” a câștigat o finanțare prin programul Meet and Code (https://meet-and-code.org/), susținut la nivel european de Amazon și SAP. În România, programul este coordonat pentru cel de-al șaptelea an consecutiv de #AsociațiaTechsoup și susține evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week. #meetandcode #codeEU #amazonfutureengineer #SAP4Good Proiectul a fost concretizat azi, 27 octombrie, la Școala Gimnazială „George Călinescu” Onești, în prezența doamnei director Rusu Ioana și a domnului Găman Ionuț, președintele Asociației părinților elevilor din școală. Elevii au creat ringuri de dans- decupând, lipind, desenând; au făcut primii pași în programare, folosind Scratch și plăcile Makey Makey și… toți ne-am distrat dansând cu Boomwhakers și adunând puncte, zâmbete și satisfacții. Mulțumim, #AsociațiaTechsoup!
LECȚIE DE ISTORIE
Cutivarea dragostei pentu țară și a simțului patriotic, în suflețele micilor școlari, este unul dintre obiectivele principale urmărite de noi, cadrele didactice. Despre înaintași, despre realizările acestora, despre sacrificiile lor, elevii învață la orelele de limba și literatura română și, începând cu acest an școlar, la orele de istorie. Însă, pentru a veni în ajutorul lor, am gândit că pentru înțelegerea multora dintre fenomene, ar fi binevenită o incursiune în lumea reală, parcurgând un traseu ,,pe urmele urmașilor”. În acest sens, colectivele claselor a IV-a A și a IV-a B, coordonate de doamnele învățătoare Toma Viorica și Balcan Dana, am pornit,în prima zi a vacanței de toamnă, într-o călătorie, ce va rămâne în memorie mulți, mulți ani.
Astfel am început incursiunea, poposind la biserica din Borzești, ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare. Copiii au ascultat cu emoție legenda întemeierii acestei biserici, apoi au vizitat, luând seamă la explicațiile ghidului, muzeul ce conține elemente valoroase pentru cultura neamului nostru ca de exemplu ,,Cazania lui Varlaam” (1643) sau obiecte de cult și religioase, colecționate și conservate.
Cu gândul la Mitruț, jertfa ce a determinat construirea acestui lăcaș, am continuat călătoria, următoarea oprire fiind la Mausoleul de la Mărășești. Un ghid talentat a condus grupul prin istorie, relatând evenimente și fapte care au condus la construirea impetuosului monument. Aici au aflat despre luptele purtate pentru apărarea gliei, despre miile de soldați, cunoscuți sau necunoscuți, care-și dorm somnul de veci în criptele mausoleului și au putut vizita și muzeul, ce cuprinde felurite arme, ținute soldățești , fotografii vechi, dar și picturi ce ilustrează momente din istorie.
Despre alte sacrificii ale soldaților români, și nu numai, au luat cunoștință vizitând Mausoleul de la Mărăști. Aici au putut vedea, pe lângă o colecție de arme și o galerie foto, cripte ce conțin mormane de cranii, culese de pe câmpurile de luptă.
În drumul spre ultimul obiectiv vizat, mausoleul de la Soveja, drum șerpuit printre pădurile pictate parcă, într-o simfonie de culori, ne-am oprit la casuța legendarului moș Ion Roată. Copiii au fost impresionați de modestia locuinței, dar și de fotografiile de pe pereții , una dintre acestea înfățișându-l pe marele Alexandru Ioan Cuza.
Apoi, preț de câteva minute, ne-am mângâiat sufletele în oaza de liniște a mănăstirii Soveja, urmând să ne încheiem ziua cu vizitarea mausoleului din aceeași localitate, unde toți au fost impresionați de mormanul miilor de cranii, strânse de pe câmpurile de luptă, foarte multe aparținând elevilor militari, fapt observabil privind mărimea acestora.
Sub mângâierea unui soare de sfârșit de octombrie, am făcut cale întoarsă către casă, cu sufletul frâmântat de gânduri, unii cu lacrimi în ochi, dar toți, cu siguranță, mai bogați . Mai conștienți de datoria pe care o avem față de urmașii noștri, mai respectuoși cu memoria înaintașilor !
Sâmbătă, 7octombrie 2023 , doamnele educatoare au participat la Seminarul Național PARTENERIAT IN EDUCAȚIA PENTRU MEDIU.
Acest eveniment s-a desfășurat la București și a fost organizat de CCDG în cadrul proiectelor internaționale ECO-ȘCOALA , LeAf și Yre.
Evenimentul a fost unul deosebit, momentul mult așteptat fiind cel al premierii unităților școlare cu rezultate deosebite. Printre acestea s-a numărat și Grădinița STEP by STEP-structură a Școlii Gimnaziale “George Călinescu “Onești, care a primit placheta pentru rezultate deosebite obținute în cei 10 ani de ECO-ȘCOALA.
Acest premiu reprezintă pentru noi , echipa Eco , o recunoaștere a muncii noastre și, în același timp, ne obligă să continuăm cu aceeași seriozitate, implicare și dăruire.